برپایی نمایشگاه دستبافتههای بلوچ در موزه فرش ایران – هنرمندان بلوچستان
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ موزهدار موزه ملی فرش گفت: این مجموعه 28 قطعهای شامل گلیم، سفره، قالیچه و خورجین و متعلق به قرن 14 است.
نسترن نیکنژاد افزود: قالیبافی در بلوچستان مشابه قالیبافی در سیستان است.
وی با بیان اینکه تعدادی از طرحها به قالی ترکمن شباهت دارد افزود: استفاده از رنگهای تیره و گرم مثل قرمز سماقی و شتری از ویژگی های دست بافته های بلوچ است.
نیک نژاد با اشاره به اینکه این بافتهها را عشایر بلوچ در ابعاد کوچک و سبک بافتهاند و پشم بهکاررفته در آن لطیف و درخشان است گفت: نقوش دستبافتههای بلوچ ذهنی، هندسی و گیاهی است که انعکاسدهنده فرهنگ و باورهای این منطقه است و از نظر فنی گرههای به کار رفته در آن نامتقارن با رج شمارهای پایین است.
وی ازجمله آثار این نمایشگاه را «سفره نان» برشمرد و افزود: از این بافته که یکی از انواع گلیم است با حاشیه مشکی و طرح ساده کرمرنگ در وسط آن برای نگهداری نان استفاده میکردند، از آن جا که نان در فرهنگ عشایر بلوچ تشکیلدهنده غذای اصلی است، نزد مردمان این منطقه از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است.
نیک نژاد «نوار سرپلاسی» را از دیگر آثار متمایز این نمایشگاه دانست و گفت: از این نوار با طرحهای راهراه رنگی بهعنوان پردهای برای جدا کردن فضای داخل از خارج چادر استفاده میکردند؛ همچنین خورجینها نیز با الهام از طرح گلیمها و فرشها بافته شدهاند و رنگهای تیره و گرم بهکاررفته در آنها نظر هر بینندهای را بهخود جلب میکنند.
وی ادامه داد: این منطقه خاستگاه هنرهای دستی ظریف ایرانی است و سوزندوزی آن شهرت فراوان دارد و علاوهبرآن، صنایعدستی دیگری نظیر پشتی و قالیبافی، خورجینبافی، سیاهچادر و… از هنرهایی هستند که بهدست هنرمندان این خطه به زیبایی خاصی بافته میشوند.
نیک نژاد در پایان گفت: تاکنون استقبال بسیار خوبی از این نمایشگاه شده است و بعد از پایان نمایشگاه این آثار به آرشیو موزه بازگردانده خواهند شد و امیدواریم که در آینده باز هم بتوانیم آثار دیگری از این دست را بهنمایش بگذاریم.
نمایشگاه دستبافتههای بلوچ تا 15 اسفند در موزه فرش ایران برپاست.